Subskrybuj wydarzenia
Jeśli nie chcesz przegapić wydarzeńorganizowanych w Domu Edyty Stein, subskrubuj powiadomienia e-mailowe.
Wybierz rodzaj wydarzeń i aktualności, o których chcesz dostawać powiadomienia e-mailowe:
Twój adres e-mail:
Wyślij
Adres został dodany.
Taki adres jest już w bazie.
Proszę podać adres e-mail.
Podziel się swoją opinią na temat wydarzenia
Jak oceniasz atrakcyjność tematyki wydarzenia?
bardzo wysoko
wysoko
ani wysoko,
ani nisko
nisko
nisko
Czy jesteś zainteresowany(-a) uczestnictwem w podobnym wydarzeniu w przyszłości?
tak
nie
nie wiem
W jaki sposób dowiedziałeś(-aś) się o wydarzeniu?
od znajomego/znajomej
poprzez newsletter TES
poprzez stronę www.edytastein.org.pl
poprzez wiadomość na Facebooku
za pomocą wyszukiwarki
inaczej, jak:
Twoje zdanie jest dla nas ważne!
Podziel się swoimi przemyśleniami, jak możemy ulepszyć kolejne wydarzenie.
Wyślij
Ankieta została wysłana. Dziękujemy!
Masz pomysł na współpracę?
Skontaktuj się z nami!
Imię i nazwisko*:
E-mail*:
Telefon:
Treść wiadomości:
* pola wymagane
Wyślij
Proszę wypełnić pola oznaczone gwiazdką.
Formularz został wysłany.
Mapa Strony        EN | DE

Z życia TES

: Jak smakują Niemcy - Dzień z kulturą Saksonii - 6 października
Data:


6 października świętowaliśmy Dzień z kulturą Saksonii w ramach niemiecko-polskiego projektu Podróż kulturalna Smaki Niemiec w Domu Edyty Stein.

Złożyły się na to dwa wydarzenia.

 

0 13:30 w Burda Food Center odbyły się warsztaty kulinarne prowadzone przez wyśmienitego gastronoma Franka Benke, który przyjechał do nas prosto z Lipska.
Pod okiem wytrawnego specjalisty od łączenia smaków 12 uczestników eksperymentu odtworzyło z precyzją godną uznania tradycyjne potrawy kuchni saksońskiej.

Czy były smaczne? A jakże!

Przekonali się o tym uczestnicy drugiego wydarzenia tego dnia, wieczoru z prozą Romana Israela, który miał miejsce w Domu Edyty Stein.

 

Roman Isreal jest młodą, wschodzącą gwiazdą literatury niemieckiej. Ma swój wyrazisty charakter, nietuzinkowe pomysły i żywe poczucie humoru. Ubogacił nas opowieściami o swojej rodzinie, której historie stały się pretekstem do jednej z jego powieści. Zaczęło się od 5 fotografii. Mogliśmy też posłuchać barwnych historyjek zawartych w jego książce Caiman und Drache, które osobiście odczytał, uwodząc żeńską część widowni swoim głosem.

W trakcie spotkania wywiązała się żywa dyskusja o relacjach polsko-niemieckich na pograniczu trzech granic - Polski, Czech i Niemiec - w okresie międzywojennym.


W swobodnej atmosferze, przy smacznej kuchni, czas upłynął bardzo szybko. Wieczór zakończył się po 22, pozostawiając wśród uczestników pewien niedosyt.

Na szczęście już 18 października będzie okazja do przeżycia podobnie intensywnego dnia przy okazji spotkania z kulturą i kuchnią Westfalii. Na co serdecznie zapraszamy. Chętnych prosimy skorzystanie z formularza rezerwacji:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfPAEySuNdiclXWy8ApVetRVM5HVUL4slWdbDWLnudglTAnPg/viewform

Więcej o tym wydarzeniu piszemy na stronie:
http://www.edytastein.org.pl/pl/1-wydarzenia/357-smaki-niemiec--podroz-kulturalna-po-saksonii-i-westfalii

Przejdź na Wydarzenia: Z życia TES
Podziel się swoją opinią
na temat wydarzenia
Wypełnij ankietę
W sprawie wydarzenia skontaktuj się z opiekunem:
Jak smakują Niemcy - Dzień z kulturą Saksonii - 6 października
Jerzy Witek
Prezes


tel: jwitek@op.pl
Chcesz być informowany e-mailowo o nowych
wydarzeniach i projektach TES?
Subskrybuj wydarzenia